Bahart Regatta
Amatőr Vitorlásverseny Sorozat és
Yardstick Flottabajnokság
Következő verseny
rajt időpontja
Versenysorozat újragombolva! BAHART Regatta 2018

A Balaton legnépszerűbb amatőr vitorlás kupasorozata, az idén 15 éves BAHART Regatta (BR) számos újdonsággal várja a résztvevőket. Öt versenyt, tíz futamot és júniustól szeptemberig tartó élménydús küzdelmet kínál a sorozat idei évada.

 

A versenysorozat kupafordulóinak vízi és parti rendezése teljesen megújul a Balatoni Hajózási Zrt. főszervezésében, a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködve. A vízi rendezés összes feladatát - magas és kiegyensúlyozott szakmai színvonalat garantálva - a Magyar Vitorlás Szövetség gyakorlott és képzett stábja látja el 2018-tól. A parti rendezvényszervezés megújítására a hajózási vállalat fordít kiemelt figyelmet, elsősorban a versenyzők kiszolgálására és a parti programokra fókuszálva. A feladatmegosztás racionalizálásától, a szervezők színvonalnövekedést és gyorsabb, valamint hatékonyabb adminisztrációt várnak.

 

A kupasorozat idén még több extra élményt és elemet tartogat, Lellén lesz Bavaria Nagydíj, ami a Balaton legnépszerűbb márka regattája. Bogláron International Kupa és Eurakvilo jótékonysági regatta társul a szombati nap eseményeihez. A frissen megalakult Cruiser hajóosztály két BR versenyt – a badacsonyit és a lelleit – tervezett be a ranglista jellegű versenyei közé, a versenyaktivitási szabály teljesítése érdekében. A sorozat szervezői láthatóan a balatoni vitorlázók széles spektrumát kívánják megszólítani és a versenyekre csábítani. Megtartják a versenyek jól bevált struktúráját, szombaton túraversenyt, vasárnap olimpiai jellegű pályaversenyt rendeznek a verseny kiírói. Az előnyszám rendszerű nagyhajós versenyértékelés vitathatatlan előnye a popularitás és a tömegsport jellegből adódó széles versenyzői bázis megszólítása, ezen keresztül a vitorlássport népszerűsítése. A BAHART Regatta ezen a téren úttörő és unikális szerepet tölt be a hazai vitorlázás versenyrendszerében. A résztvevők többsége elfogadja a különböző technikai paraméterekkel bíró hajók értékelési rendszerét és a versenyrendszer klubsport jellegét, majd ebben a tudatban vág neki a regatta szezonnak.

 

A hajók és legénységeik az idei sorozatban bevitorlázzák a Balatont Badacsony és Alsóörs között, hol a déli, hol az északi parton „tábort” verve, júniustól szeptemberig a tó egyik legszebb időszakában, rendszeresen összemérve tudásukat és a versenyeszközük technikai fejlettségét. Szokás szerint Badacsonyban indul a szezon, szinte törvényszerű, hogy a vulkán tövében dörrenjen el a szezonnyitó rajtpisztoly, hiszen ez az egyik olyan különlegessége a regattának, amitől ma már nem lehet eltekinteni. Júniusban lesz még egy futam Balatonföldváron, majd irány a keleti medence, ahol az új alsóörsi kikötő, mint önálló versenyhelyszín debütál a kupasorozat idei évadában. Augusztusban és szeptemberben Balatonlelle és Balatonboglár kikötői látják vendégül a BR sorozat mezőnyét. A szezonzáró boglári regatta, az évad eredményhirdetésével és díjkiosztójával zárja a 2018-as versenysorozatot.

 

1. forduló, 1-2. futam: Badacsony, 2018. június 2-3.

            - Évadnyitó verseny, Cruiser Class ranglistaverseny

2. forduló, 3-4. futam: Balatonföldvár, 2018. június 23-24.

3. forduló, 5-6. futam: Alsóörs, 2018. július 7-8.

4. forduló, 7-8. futam: Balatonlelle, 2018. augusztus 11-12.

            - Bavaria Nagydíj, Cruiser Class ranglistaverseny

5. forduló, 9-10. futam: Balatonboglár, 2018. szeptember 8-9.

            - Szezonzáró verseny, International Kupa, Eurakvilo Regatta

 

Díjazás:

BAHART Regatta versenysorozatban YS hajóosztályonként 1-3. helyezett értékelése:

1.     helyezett 40%

2.     helyezett 20%

3.     helyezett 10%

Kikötőhelybérleti díjkedvezmény a 2019. évi díjból

 

YS Trophy versenysorozatban elért díjazás:

1.     helyezett 20%

2.     helyezett 10%

3.     helyezett 5%

 

Kikötőhelybérleti díjkedvezmény a 2019. évi díjból

A versenysorozat támogatóinak köszönhetően idén is értékes nyereményekkel térhetnek haza az egyes futamokról a legjobban teljesítő egységek és legénységük.

 

Támogatók:

Magyar Suzuki Zrt.

Generali

Bavaria Yachts

Yacht Charter Guru

Schuller Eh’klar

Westport

mentomellenyek.hu

RickySport

Burda Anna

International

Eurakvilo

 

 

Médiatámogatók:

Compass Magazin

Vitorlázás Magazin

Skipper Magazin

Aqua Magazin

 


2018 MÁJ 11 10:05:38/