Bahart Regatta
Amatőr Vitorlásverseny Sorozat és
Yardstick Flottabajnokság
Következő verseny
rajt időpontja
Lezárult az idei BAHART Regatta

BAHART REGATTA vitorlásverseny-sorozat és YS Trophy Flottabajnokság

 

 

Az idei évben 14. alkalommal kerül megrendezésre a Társaság saját szervezésében a vitorlázók részére kiírt versenysorozat.

 

A versenysorozat az eddigi gyakorlatnak megfelelően 5 fordulós 10 futamos tervezett futamszámmal került kiírásra.

 

Az első forduló május 27-28-án, Badacsonyban (1-2-3. futam) került megrendezésre. Szombaton egy túrafutam és vasárnap pedig a szeles időjárásnak köszönhetően 2 pályafutamot teljesítettek sikeresen a versenyzők.

Badacsonyban 61 hajó indult 219 fő részvételével.

 

A következő versenyre június 17-18 -án Balatonlellén került volna sor a kiírás szerint, de sajnos az extrém viharos időjárás és 60-70 km/h széllökések miatt ezt a futamot törölni kellett, nem került megrendezésre.

 A döntést előrelátóan és időben hozta meg a versenyszervezői csapat és időben tájékoztatta a versenyzőket.

 

 

A sorozat következő (4-5-6. futam) állomása július 22-23-án Alsóörs-Balatonföldvár

Változatos eseményekkel tarkított versenyen bizonyítottak az Alsóörs-Balatonföldvár távot teljesítő Regatta résztvevők 2017. július 22-23- ai versenyhétvégén.

 Az idei évben különleges versenytávval találkozhattak a vitorlázók, hiszen a Balaton két ellentétes partján levő ki-kötőt kapcsoltak össze a szervezők a túrafutam 15 km-es versenytávján. A versenyzők tudását, nemcsak az erős szél, és a rajteljárásnál lezúduló eső, hanem a tihanyi cső átkelése is próbára tette. A Szántód és Tihany rév között a verseny napján, azaz szombaton a felújított Kossuth komppal kiegészülve már mind a 4 komp szolgálatban volt, így a vitorlásoknak nemcsak a kardinális jelek, ha-nem a kompokkal és a Tihany-Balatonföldvár között közlekedő menetrendi hajó adta közlekedési helyzettel is számolni kellett, ami igencsak izgalmassá tette a versenyszakaszt.

 

A remek, vitorlázóknak ideális, napos, szeles időjárás lehetővé tette, hogy szombaton a túra-futam után egy pályaverseny is megrendezésre kerülhetett, így a szervezők pótolni tudták az elmaradt lellei futam pályaversenyét. Vasárnap, július 23-án egy újabb versenyen, a pályaversenyen álltak rajthoz a versenyzők, az igencsak szeszélyes szeles időjárás nehezítette pályán.

 

A futamon 64 hajó vett részt, 244 vitorlázóval.

 

7. futam – Szigliget, augusztus 12.

2017. augusztus 12-én, szombaton került sor a vitorlásverseny-sorozat 7. futamára, mely egy túraverseny volt. 32 hajó nevezett a versenyre, melyből a szeles időjárásnak köszönhetően 20 hajó rajtolt el és 16 hajó ért be a célba. Viharos szélben, néhol 25 km/h-s széllökésekkel is dacolva kel-lett teljesíteni a versenyzőknek a Szigliget-Badacsonytomaj, Balatongyörök-Szigliget távot. A szigligeti verseny volt a BAHART Regatta történetének eddigi legszelesebb versenye, így a versenyzők kellő mérlegelés után hozták meg a döntést, hogy elindulnak e futamon.

 

A 2017. augusztus 13-i, vasárnapi pályafutam az erős szél miatt nem került megrendezésre, parti halasztás után a versenyvezetőség lefújta a futamot.


2017. szeptember 9-én a balatonboglári túraversennyel (8. futam)  zárult a BAHART Regatta 2017. évi versenysorozata.

A futamon 65 hajó vett részt 240 résztvevővel.

 

A versennyel egy időben került sor az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány által a kikötőbe szervezett közel 100 érintett család és a BAHART Regatta versenyzőinek közös Jótékonysági Regattájára.

Idén huszonkettedik alkalommal került megrendezésre az International Kupa – Karsai Lajos Emlékverseny, a klasszikus boglári vitorlás ünnep, amely 2014 óta a BAHART Regatta fordulója is egyben.

A Ricky Sport Kft. jóvoltából valamennyi versenyző nevezési csomagjában értékes hajóápoló szerek is kiosztásra kerülnek.

Az INTERNATIONAL Vándorkupa díjat az abszolút befutási sorrend alapján az első befutó hajó kapta, aki a2017. évben a Péter-Pál vitorláshajó lett.

 

Az éves győztesek az értékes nyereményeken kívül kikötőhelybérleti díjkedvezményben is részesültek a 2018. évi bérleti díjból. Az első helyezett: 40%, a második 20%, a harmadik helyezett 10% díjkedvezményben részesül.

 

A versenyek sora ezzel még nem ért véget Bogláron, hiszen a programban helyet kapott az immár hagyománynak számító, a daganatos betegségekből gyógyult gyerekek számára rendezett élményterápiás, jótékonysági vitorlásverseny, az Eurakvilo Regatta is, melyen közel 100 kisgyermek élheti át a vitorlázás örömét.

 

A versenysorozatban összesen a 4 helyszínen, 8 futam alatt 222 hajó és 650 versenyző vett részt.

 

Az éves győztesek az értékes nyereményeken kívül kikötőhelybérleti díjkedvezményben is részesültek a 2018. évi bérleti díjból. Az első helyezett: 40%, a második 20%, a harmadik helyezett 10% díjkedvezményben részesül.

 

 

2017. évi BAHART REGATTA verseny éves végeredménye:

 

YS I. hajóosztály:

1.      hely: Lábad X- Lábady Zsolt kormányos

2.      hely: Fortély – Mucsi László kormányos

3.      hely: Rose – Dr. Gyuricza Péter kormányos

 

YS II. hajóosztály:

 

1.      hely: Avanti- Koltai Zalán kormányos

2.      hely: Dolce Vita – Sáfián László kormányos

3.      hely: Éva – Rácz László kormányos

 

YS III. hajóosztály:

 

1.       hely: Penny- Fazekas Ákos kormányos

2.      hely: Helios – Gergely Csaba kormányos

3.      hely: Kedvenc- Papp Zoltán kormányos

 

 

 


Kikötői Vándorkupa is átadásra került:

A BAHART Kikötők is versenyeztek a Kikötők Versenye címért, azaz melyik BAHART kikötőből érkezett a legtöbb hajó a Regattára. A tavalyi győztes Balatonföldvár kikötő adta át a Vándorkupát a 2017.évi kikötők versenye győztesnek, a balatonlellei vitorláskikötőnek.

 

 

A Balatoni Hajózási Zrt., mint a Balaton régió legnagyobb hajózási és vitorláskikötőket üzemeltető Társasága kiemelten fontosnak tartja a vitorlázás népszerűsítését, melyet nem csak a Társaságnál kikötőhelyet bérlő vitorlázók részére tart fontosnak, hanem a Balatonnál működő egyéb kikötőből érkező vitorlázókat is szívesen várja kikötőiben , illetve a vitorlás rendezvényeken.

 


2017 SZE 15 12:26:35/