Bahart Regatta
Amatőr Vitorlásverseny Sorozat és
Yardstick Flottabajnokság
Következő verseny
rajt időpontja
Lezajlott a Bahart Regatta 7-8. futama Balatonszemesen

A 60 nevezett hajó bizakodva indult neki a szélcsendes badacsonyi verseny után a szemesi hétvégének.           

Gyenge, időnként esetleg megélénkülő szelet ígértek az időjósok a szombati napra.

Sajnos az előző fordulóban nagyon kevés szél volt, így a pályaversenyeket tekintve elmaradásban voltunk. Ezt figyelembe véve a versenyvezető úgy döntött, hogy ha stabil, jó szél lesz reggel, a programot megváltoztatva, pálya-versennyel kezd a mezőny.

A tervezett rajt előtt fél órával már kész volt a pálya, de sajnos ismét leállt a szél és nagyon forgolódott. Ezt mérlegelve mégis a túra-verseny mellett döntött a rendező. Abból is a rövidebb, part menti pályánál.

A rajt után háromnegyed órával kiderült, hogy szerencsés választás volt.

Bejött az ígért dél-nyugati frissülés, így Balatonlelle felé már hosszan cirkálhatott a 60 hajót számláló mezőny. A taktikus cirkáló szakaszt nehezítette a déli parton fenyegető marás.

A befutó szakasz látványos, spinakkeres hátszél volt.

Két óra húsz perces vitorlázás után abszolút elsőként a Kristinus - Gardazzura nevű egyedi libera típusú vitorlás futott be.

A YS osztályok futam győztesei az alábbi hajók lettek:

YS I. osztályban Béla Úr nevű vitorlás, Tóth Viktor kormányzásával, YS II. osztályban a Semiramis nevű vitorlás, Medgyesi Csaba kormányossal, YS III. osztályban a Hablaty nevű vitorlás, Stankovics Réka kormányzásával nyerte.

 

A szél továbbra is kitartott, így a túra futam után sikerült lefutni a Badacsonyban elmaradt pálya-versenyt is.

Vasárnapi programnak két pálya-versenyt tervezett a rendezőség, de a nehezen beinduló szél miatt csak fél órás késéssel indulhatott az első futam.

A szél a futam végéig kitartott, de utána annyira legyengült, hogy további futamot már nem sikerült rendezni. Ezzel a 3 futammal behoztuk a lemaradást, folytatás Balatonbogláron a záró fordulón.

 

A program Balatonbogláron (szeptember 10.) is sűrű lesz, hiszen hátra van egy pálya és egy túra futam.

Szombaton kerül sor 16.00 órától az évek óta már megrendezésre kerülő jótékonysági futamra, az Eurakvilo Jótékonysági Regattára, melyen az Eurakvilo Alapítvány önkénteseivel a rákból gyógyult kisgyermekeket vitorláztatják a Regatta versenyzői.

 

Azért, hogy minden feladatot a szombati napon teljesíteni tudjunk, a rajtot előrébb hozták a szervezők.

 

 Balatonbogláron a rajt az eddigi futamoktól eltérően, korábban, 9.30 órakor lesz!

 

 

Jó Szelet!

 

Bahart Regatta szervezői


2016 AUG 16 09:35:01/