Bahart Regatta
Amatőr Vitorlásverseny Sorozat és
Yardstick Flottabajnokság
Következő verseny
rajt időpontja
International Kupa visszatekintés

XXII. INTERNATIONAL KUPA (Karsai Lajos emlékére)

 

Azok a felejthetetlen boglári évek…!

 

Az utazótáskákból ki sem pakoltam egész szezonban.

Kimostam a piszkos ruhát, amikor megszáradt, visszaraktam az utazótáskákba, hogy a várva várt hétvégén mihamarabb indulhassunk Boglárra, a kikötőbe.

Vitorláshajónk nem csak spoteszközként funkcionált, az volt a „ nyaralónk” is.

A boglári kikötőben működtette Vitorlásiskoláját Karsai Lajos.

Barátságunk Lajossal a középiskolás éveimben kezdődött. Mária, a felesége is közel került szívemhez. Gábor a fiúk, csak pár évvel idősebb Gergő fiúnknál, így a két család sok időt töltött együtt.

Csabát és Lajost a hajózás szeretetén kívül egy másik szenvedély, a horgászat is összekötötte. Szüntelenül horgásztak, ha az időjárás nem volt alkalmas vitorlázásra. A gyerekek strandoltak, önfeledten játszottak, hagyták hogy mi lányok békésen napfürdőzzünk.

Révfülöpöt gyakran választottuk hajós úticélnak, mivel a legjobb lángost ott lehetett enni és a fröccs is kifogástalan volt.

A kikötői hajók biztosították az úszófolyosót a Balaton-átúszáson, ami egész napos „szolgálatot” jelentett sok élménnyel, kikapcsolódással.

Augusztus végi boglári napokon lépni nem lehetett a szórakozni vágyóktól, sereglettek a vigadozásra, bulizásra…!

A főtt és a sült csülök élményét, a jobbnál jobb ételeket csak az esti Old-Boys koncertek koktélos hangulata múlta felül. Hajnalig kifulladásig táncoltunk.

A céllövöldések sírva könyörögtek, hogy látogassuk meg a következő pavilont, mivel társaságunk „csintalan” férfitagjai mindenre lőttek, ami a pavilonban volt, kivéve a nyereményeket tartó pálcákra. Így lett a mackónak fél szeme, folyt a flakonból a habfürdő és sziszegve eresztette tartalmát a dezodoros palack.

Mondhatom volt ott ribillió.

Kelemen Józsi elnökletével működött a Balatonboglári Vitorlázó- és Vízimentő Egyesület. Az egylet szervezésében került éveken keresztül megrendezésre a Vitorlásfesztivál, a hajósmulatság.

A tagság nagyon aktívnak mutatkozott, ha saját szórakoztatását kellett kitalálni, megrendezni.

Lajos és Józsi feldobták az ötletet egy kikötői vitorlásverseny megrendezésére.

Azzal érveltek, hogy az összeszokott csapatot még jobban összekovácsolná a versengés, a környékbeli kikötők legénységének érdeklődését is felkeltené a kihívás.

Csabának rögtön megtetszett a felvetés. Vállalkozásunk nyomban a gondolat megvalósítása mellé állt, lehetőségei szerint termékekkel és anyagiakkal útjára indította a versengést, mivel ebben az időben már forgalmazója volt a INTERNATIONAL kiváló hajófesték és algagátló termékeinek.

Így lett a páratlan boglári kikötőben azóta is minden évben megrendezésre kerülő verseny neve: INTERNATIONAL KUPA. 

                                                                      

                                                                                               Rickné Törő Éva


2017 AUG 28 14:04:58/