Bahart Regatta
Amatőr Vitorlásverseny Sorozat és
Yardstick Flottabajnokság
Következő verseny
rajt időpontja
Élénk szélben is felkészülten vitorlázó mezőny!

Alsóörsön rendezték az idei szezon harmadik Bahart Regatta fordulóját. Élénk északi szél fújt a szombati tízórás rajt időpontjában. 43 hajó sorakozott fel a rajtvonalon.

 

A közelben két másik regattát is rendeztek, Csopakon Klasszikus Kupa volt, míg Földváron OD fordulót celebrált Béci és a stáb, de sem ez, sem az élénk szél nem tántorította el a Bahart Regatta kedvelőit, hogy idén harmadszorra is összemérjék tudásukat.

 

A partra szinte merőleges rajtvonalról a csopaki bója felé indult el a yardstik csoportokból álló mezőny. A parttól távolabbi hajók kicsit élesebben és tisztább szélben vitorlázhattak az első pályajel felé, míg a part alatti hajók szerényebb tempóban tudtak csak közlekedni.

A Csopak-Siófok szakaszra halzolva volt, akinek akadt technikai problémája a bőszeles vitorlákkal, de a mezőny eleje gyorsan szerelt és éles bőszeles menetben célba vette a siófoki óriáskereket, mint a legjobban látható parti tereptárgyat. A csopaki bójánál volt igazán érzékelhető, hogy a jó rajt mennyit számított és a méterekben mérhető előny a bőszélben már a többszörösére duzzadt. A második szakasz túl hosszú volt ahhoz, hogy „megspórolható” legyen a spinakker vagy a genakker használata, a felkészült csapatok jelentős előnyt szereztek az óvatosabb versenytársaikkal szemben. A két X-Yacht és a NAU370 foglalták el az első három pozíciót, de a legügyesebben a Lábad-X nevű XP-33-as egység vitorlázott közülük.

A siófoki pályajel, a kikötő előtt keleti irányban volt. A bóját követően a hajók nagyobb része Fűzfő felé vette az irányt, míg egy elenyésző kisebbség a kerekedi öböl irányába kezdett krajcolni. A harmadik szakasz keleti oldala bizonyult jobbnak, így a Fűzfőt választók tettek szert némi előnyre. Az utolsó szakasz egyértelműen a hajóvezetési képességről szólt, élénk pöffös szélben kellett élesen és gyorsan Alsóörsre érni. Az abszolút győzelmet a Lábad-X szerezte meg, teljesen megérdemelten. Lábady Zsolt és a fonyódi hajó legénysége felkészülten vitorlázott a túrafutam valamennyi szakaszán. Szombaton Lábad-X, Széltoló (Lehoczky Ádám) és Szélvész (Soós István) sorrend alakult ki az előnyszámítás után, a YS I csoportban, a YS II szokás szerint nagy küzdelmet hozott, amit végül a Triton, Viapan, St. Esther sorrendben zártak a hajók. A YS III-ban a Penny (Fazekas Ákos), VIG (Víg János) és Manatus (Simon Pál) dobogós sorrend alakult ki.

 

Vasárnapra is nyitva maradt a szélcsap, ami pörgős futamot helyezett kilátásba és ismét a csapatok technikai felkészültségét tette próbára. A rendezők, a már megszokott pályát tűzték ki az alsóörsi kikötő elé és 10 órakor el is rajtoltatták a YS I mezőnyét, majd 5-5 perc csúszással a többi YS csoportot is. Már a rajtoknál kialakultak küzdelmek és a pályán is jellemző volt az egymással versenyző hajók csatája. Izgalmas és pörgős futam kerekedett vasárnapra is, ami rendesen átmozgatta a Balaton Sound-on megfáradt testeket. Lábadyék vasárnap sem találtak legyőzőre, nyerték a pályafutamot is megelőzve a Mucsi László kormányozta 11mOD-t és a Szélvész nevű X-35-öst. Czégai Péter a St. Esther-en taktikusból kormányossá lépett elő, de a Triton is erősítette csapatát Székely Antal bevonásával. Sajnos a Viapan (Vida Péter) nem versenyzett vasárnap, így három helyett csak két Bavaria csatázott az élen. Yardstick II-ben most a Triton – St. Esther párharcot a Triton nyerte Székely Antal rutinjának köszönhetően, harmadik helyen a Ventus et Amores (Muczer Zoltán) nevű Jeanneau futott be. YS III osztályban hasonlóan szoros küzdelemben a Penny tudott nyerni vasárnap is, de a második helyen már a Manatus jött be, megelőzve a Vagányt (Mayer Tamás).


2018 JÚL 09 10:19:31/