Bahart Regatta
Amatőr Vitorlásverseny Sorozat és
Yardstick Flottabajnokság
Következő verseny
rajt időpontja
Balatonszemes, végállomás!
Hétvégén a tízedik futammal a végéhez érnek a Bahart Regatta 2014-es szezonjának küzdelmei, szombat délutánra eldől, kik végeznek az összetett pontverseny élén.

Csaknem egy hónappal ezelőtt Szigligeten – némileg rendhagyó módon - egy túra- és két pályafutamon állt rajthoz a 75 hajót számláló mezőny, így az előrehozott fordulónak köszönhetően a pályaversenyek összesített végeredménye már akkor megszületett.

A szombati nap első programja a „szokásos” túraverseny volt, a 11 órás rajtot 6-7 csomós, keleti szél fogadta. Mivel az első pályajel Balatongyörökön volt, a mezőny nagyon látványos spinakkeres rajtot vehetett, majd a hátszelezést egy taktikus hosszú cirkáló szakasz követte. Mivel a szélerő időközben alig négy csomósra csökkent, Dániel Gábor, a verseny vezetője pályarövidítést rendelt el és Szigligeten befuttatta a túraversenyt.

Szerencsére viszont a szél nem csökkent tovább, így az előzetes terveknek megfelelően délután négy órakor elrajtolhatott az előrehozott pályafutam is

Másnap az időjárás igazán trükkös körülményeket teremtett, a reggel kilenckor még 8-10 csomós északi szél fokozatosan tendált kelet felé, olyannyira, hogy déli irányig végül meg sem állt. A pályaverseny felénél egy zivatarfelhő borzolta tovább a kedélyeket, a szél pedig ezúttal már nyugati irányból fújt, majd végül kis időre leállt. A versenyt végül egy stabil, 12-16 csomós keleti szél „mentette meg”, amely innentől kezdve a verseny végéig kitartott. Korábbi beszámolóinkban is említettük, hogy a szél az idei esztendőben nagyon kegyes volt a Bahart Regatta mezőnyéhez, valamennyi korábbi hétvégén igazán erős szeles futamok voltak. Szigligeten becsúszott ugyan egy gyenge szeles hétvége, de néha ilyennek is kell lennie.

A balatonszemesi záróforduló előtt tehát már ismert a pályaversenyek összetett végeredménye, az összesített végeredmény azonban még bőven tartogathat izgalmakat.

Yardstick I osztályban a 8one, Obsession, Lábad-X triumvirátus tagjait 3 pont választja el egymástól, de hiba lenne nem figyelni a negyedik helyen álló Kepire, akik még szintén lőtávolban vannak, öt pontra a dobogótól.

Yardstick II osztályban minden valószínűség szerint az Avanti, Pilsner Úr és Éva hármas osztozik majd a dobogón, de egy kiugróan jó eredménnyel a széria korábbi győztese, a Dolce Vita is beleszólhat a helyezések alakulásába.

Csodának kéne történnie ahhoz, hogy a yardstick III osztály versenyét ne a Süvölvény és a Hablaty kettős párbaja döntse el, a két hajó tetemes fölénnyel vezeti a pontversenyt. A dobogó legalsó fokáért a Penny, a Catullus Maximus és a Csibor van még versenyben, az őket elválasztó 5 pont ledolgozása egyik csapat számára sem tűnik lehetetlen feladatnak. 

A szervezők reményei szerint a 2014-es Bahart Regatta utolsó futamán is népes mezőny gyűlik majd össze Balatonszemesen, és az idei szezon eddigi izgalmas futamaihoz hasonló élvezetes viadalra kerül majd sor szombaton.

2014 AUG 28 02:17:38/