Bahart Regatta
Amatőr Vitorlásverseny Sorozat és
Yardstick Flottabajnokság
Következő verseny
rajt időpontja
Bahart Regatta Badacsonyi fordulójának beszámolója

A Bahart Regatta vitorlásverseny sorozat 5-6. futamára került sor a festői szépségű Badacsonyban 73 vitorlás részvételével.

 

Az időjárási előrejelzés meleg, napos időt és gyenge szeles futamot jósolt. A rajt előtt még fújdogált a 2-3 csomós nyugati szél, de a rajtra sajnos szinte teljesen leállt. A mezőny nagyon nehezen hagyta el a rajtvonalat. A mezőny egyik fele az időjósokban bízott és a beígért déli szél felé tendált, a másik csoport a part közeli szélcsíkokban reménykedett.

Több mint 1 órás vitorlázás után érte el a szigligeti bóját az első hajó, a Gardazzura.

A déli szél a fonyódi bójánál ekkor már bíztatóan fújt, de nem terjedt le az északi partig.

A versenyvezető rövidítés mellett döntött. A YS. I osztálynak fonyódi, a többi osztálynak szigligeti befutót rendelt el. A rendkívül meleg és szélcsendes futamot 54 hajó fejezte be limit időn belül.

 

Az esti díjátadó ünnepségen Dániel Gábor versenyvezető kiemelte a versenyzők maximális pozitív hozzáállását és sportemberi magatartását a mostoha időjárási körülmények miatt.

A díjátadón a YS osztály győztesein kívül Badacsonytomaj város különdíját, a legeredményesebb hajónak járó díjat, a Catullus Maximus hajó legénysége kapta, melyet Krisztin N. László Polgármester személyesen nyújtott át a vitorlázóknak.

 

Éjszaka aztán beindult a légmozgás, ami kitartott egészen a vasárnapi pályaverseny rajtjáig, de sajnos csak addig, így halasztással kezdődött a vasárnap. A meteorológia élénk déli szelet jósolt, de csak délutánra. A futamot, kiírás szerint 13 óráig lehetett elrajtoltatni. A szél sajnos addig nem jött meg, így a versenyt pálya-futam nélkül fejeztük be. Aztán ahogy lenni szokott, fél 3-ra gyönyörű déli szél kerekedett, ami megkönnyítette a hazajutást a hajóknak.

Remélem a következő futamunkon Balatonszemesen jobb szélben, ideálisabb versenykörülmények között folytathatjuk a Bahart-Regatta versenysorozatot.


2016 AUG 09 15:40:52/